Klovstamons kennel

 Välkommen
 Våra hundar
 Valpar
 Om springern
 Kontakt
 Länkar
 Pensionatet
 Gästbok

 

 


 

Besökare just nu: 10
Besökare: 336481
Unika besök: 231260


 

 
   

Den engelska springer spanieln anses som den äldsta av de brittiska fågelhundsraserna. Dess anor sträcker sig till medeltiden då spanieln användes vid jakt med hökar.
I början av 1900-talet blev springer spanieln erkänd som egen ras i England och till Sverige kom den några år senare. Det stora genombrottet här i landet kom emellertid efter det andra världskriget.


 

Idag registreras knappt 1.000 nya valpar om året hos Svenska kennelklubben. Detta gör att rasen är en av de 10 till 15 populäraste i landet.

Jaktligt betecknas den som en stötande och apporterande fågelhund. Springern arbetar vid jakt inom hagelbössans räckvidd och ska söka i ett zick-zack-mönster på bägge sidor om jägaren som får vara beredd på snabba skott. Den går ofta orädd in i taggiga buskar och snår för att stöta fram det vilt som tagit sin tillflykt dit.
Efter skottet hämtar den snabbt in viltet och levererar det till föraren.

Rasen används på vissa håll även som kortdrivande hund på klövvilt som till exempel rådjur.
Springer spanielns egenskaper anses främst passa på viltrika markerna i södra Sverige. Men den även mycket bra som jakthund ute på ripfjället stora vidder. Vi har egen erfarnhet av många lyckliga jaktdagar på ripa ute på kalfjället.

Genom sitt lugna sinnelag och fina luktsinne är rasen också mycket lämplig som spårhund vid skadeskjutningar som inträffar till exempel vid älgjakten.
De flesta springer spaniel älskar vatten och att simma. Därför är den, genom sina goda egenskaper som apportör, utomordentlig att ha med sig vid sjöfågeljakt från såväl båt som land.
Men springer spanieln är inte bara en bra jakthund. Mångsidigheten är nämligen något av rasens adelsmärke. Den används allt mer som brukshund av polis, tull och räddningstjänst. Genom sin samarbetsförmåga och fina luktsinne används den bland annat av polisen som narkotikahund och bombhund.

Springern är också mycket lämplig som familjehund. Dess lugna sinnelag gör att den anses "följa varje människa som har en kaka i bakfickan".
Springer spanieln tycker om att samarbeta med sin förare och den är vaken, uppmärksam och kontaktsökande. Det gör att den ständigt är redo för att lära sig - och utföra - nya uppgifter. Rasen är därför en hund som är mycket rolig och stimulerande att träna.

Som kuriosa kan nämnas att en engelsk forskare 1994 presenterade en rapport där 132 hundraser klassades efter intelligens. Uppgifterna ska tas med en stor nypa salt. För hur mäter man egentligen sådant? Men listan toppades av border collien medan springern delade 13:e platsen.